Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Συστήματα ασφαλείας: Τα τμήματα ενός ολοκληρωμένου συστήματος συναγερμού




 
Οι εγκαταστάτες θα πρέπει να γνωρίζουν όσο το δυνατόν καλύτερα τα κριτήρια επιλογής ενός συστήματος ασφαλείας και να είναι σε θέση να δώσουν τις κατάλληλες συμβουλές, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της κάθε περίπτωσης.
Οι εγκαταστάτες θα πρέπει να γνωρίζουν όσο το δυνατόν καλύτερα τα κριτήρια επιλογής ενός συστήματος ασφαλείας και να είναι σε θέση να δώσουν τις κατάλληλες συμβουλές, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της κάθε περίπτωσης
Ως σύστημα ασφαλείας μπορεί να χαρακτηριστεί κάθε σύστημα που προσφέρει στο χρήστη προστασία απέναντι σε έναν ή περισσότερους κινδύνους. Η βασική παράμετρος της αποτελεσματικότητάς του είναι η σωστή κατασκευή, αλλά και ο σχεδιασμός της εταιρείας που θα εγκαταστήσει και θα αναλάβει την παρακολούθηση του συστήματος. Η προστασία ενός χώρου γίνεται πιο αποτελεσματική όταν υπάρχει μια καλά σχεδιασμένη μελέτη, η οποία συνυπολογίζει όλα τα ενδεχόμενα και διαθέτει ένα συνδυασμό μέτρων ασφάλειας, ούτως ώστε να μη δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στην περίπτωση που υπάρξει αστοχία σε έστω και ένα από τα συστήματα ασφαλείας. Οι εγκαταστάτες από την πλευρά τους θα πρέπει να γνωρίζουν όσο το δυνατόν καλύτερα τα κριτήρια επιλογής ενός συστήματος ασφαλείας και θα πρέπει να είναι σε θέση να δώσουν τις κατάλληλες συμβουλές, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της κάθε περίπτωσης. Η προστασία μπορεί να είναι περιμετρική ή εσωτερική, ενώ η διασύνδεση του συστήματος μπορεί να είναι ασύρματη ή ενσύρματη. Η επιλογή γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες προστασίας του χρήστη και το είδος του συστήματος, και το κόστος αγοράς και εγκατάστασης. Γι’ αυτό, πριν αποφασίσει ο χρήστης θα πρέπει να κάνει μια έρευνα αγοράς και να δει ποιες εναλλακτικές λύσεις έχει, μια και σήμερα πλέον υπάρχει στην αγορά μεγάλη γκάμα συστημάτων ασφαλείας, για κάθε ανάγκη και για κάθε εφαρμογή. Χρειάζεται λοιπόν να ελέγξει την αξιοπιστία των συσκευών και τις πιστοποιήσεις που διαθέτουν, την τεχνική υποστήριξη που θα πρέπει να συνοδεύει το προϊόν, καθώς και τη δυνατότητα να μπορεί να παρακολουθεί 24 ώρες το 24ωρο το σημείο που ασφαλίζει μέσω κέντρου λήψης σημάτων και πληροφόρησης ακόμα και από μακριά. Ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα συναγερμού αποτελείται από την κεντρική μονάδα ελέγχου, το πληκτρολόγιο, τις εισόδους και τις εξόδους του συστήματος. Κεντρική μονάδα ελέγχου Οι αισθητήρες, οι συσκευές συναγερμού και οι κάρτες επικοινωνίας συνδέονται ενσύρματα ή ασύρματα στην κεντρική μονάδα ελέγχου, η οποία λειτουργεί ως εξής: Λαμβάνει τα σήματα από τους αισθητήρες, καταγράφει τα συμβάντα, ενεργοποιεί τις συσκευές συναγερμού και μεταδίδει τηλεφωνικά τα σήματα. Η λειτουργία της μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τον προγραμματισμό της μονάδας από το χειριστή. Όσον αφορά την κατασκευή της, αποτελείται από ένα εξωτερικό κουτί, ένα μετασχηματιστή, μια μπαταρία (για εφεδρική παροχή) και ένα πληκτρολόγιο. Κάποια σημεία που πρέπει να προσεχθούν είναι ότι για την ομαλή διαχείριση όλων των φορτίων του συστήματος θα πρέπει το τροφοδοτικό της μονάδας να αντέχει ρεύματα έντασης τουλάχιστον 2A κι ότι η συσκευή θα πρέπει να υποστηρίζει τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές ζώνες . Θα πρέπει επίσης να υπάρχει ρυθμιζόμενη χρονοκαθυστέρηση και να γίνεται τροφοδοσία από ανεξάρτητη γραμμή AC με 230/400 Volt, στην οποία δεν θα συνδέονται άλλες
Η προστασία ενός χώρου γίνεται πιο αποτελεσματική όταν υπάρχει μια καλά σχεδιασμένη μελέτη, η οποία συνυπολογίζει όλα τα ενδεχόμενα και διαθέτει ένα συνδυασμό μέτρων ασφάλειας.
Η προστασία ενός χώρου γίνεται πιο αποτελεσματική όταν υπάρχει μια καλά σχεδιασμένη μελέτη, η οποία συνυπολογίζει όλα τα ενδεχόμενα και διαθέτει ένα συνδυασμό μέτρων ασφάλειας.
καταναλώσεις. Τέλος, ο χρήστης θα πρέπει να παίρνει ενδείξεις από την κεντρική μονάδα για την κατάσταση των μπαταριών, ώστε να γίνεται αντικατάσταση ή επαναφόρτισή τους. Πληκτρολόγιο Τα πληκτρολόγια έκαναν πιο απλή και εύκολη τη χρήση των συστημάτων ασφαλείας. Λειτουργούν ως διακόπτες οι οποίοι ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται με το πάτημα ενός συνδυασμού πλήκτρων (συνήθως αποτελούνται από16 πλήκτρα). Είσοδοι του συστήματος Ανιχνευτές - αισθητήρες ανάλογα με τις ανάγκες μας, μπορούν να τοποθετηθούν εσωτερικά ή και εξωτερικά του χώρου που θα ασφαλίσουμε, και ο ρόλος τους είναι να αναγνωρίζουν οποιαδήποτε κίνηση και προσπάθεια παράνομης εισβολής στον προφυλασσόμενο χώρο. Υπάρχουν οι μηχανικοί αισθητήρες (που ονομάζονται και μαγνητικοί ανιχνευτές επαφής), οι ανιχνευτές πίεσης και θραύσης, οι ανιχνευτές μικροκυμάτων, οι παθητικοί ανιχνευτές υπερύθρων, οι ενεργοί ανιχνευτές υπερύθρων (interior active infrared) και οι ανιχνευτές διπλής τεχνολογίας. Επίσης υπάρχουν οι ανιχνευτές υπερήχων και οι ακουστικοί ανιχνευτές, που βρίσκουν εφαρμογή κυρίως σε εσωτερικούς χώρους. Συνδυαστικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και συσκευές ανίχνευσης εξωτερικών χώρων και περιμετρικής προστασίας, όπως ανιχνευτές ηλεκτρικού πεδίου, δόνησης και χωρητικότητας, καθώς και φωτοηλεκτρικοί ανιχνευτές. Έξοδοι του συστήματος Όταν υπάρχει ανεπιθύμητη παρουσία σε ένα χώρο, τότε οι έξοδοι συστήματος μας ειδοποιούν. Τα τμήματα τους είναι: Σειρήνες, modem και φωτεινές ενδείξεις. Χρησιμοποιούνται τουλάχιστον δύο σειρήνες η μία εσωτερικά και η άλλη εξωτερικά. Η εξωτερική σειρήνα συνήθως τοποθετείται σε μεγάλο ύψος, ώστε να είναι μεν ορατή αλλά να μην υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης και παρέμβασης από εξωτερικούς παράγοντες. Το modem με τη σειρά του στέλνει τα σήματα συναγερμού στα κέντρα λήψεως σημάτων. Εκεί αποκωδικοποιούνται τα σήματα και ειδοποιούνται οι ιδιοκτήτες, οι αρχές κ.ά. Επίσης ο χρήστης μπορεί να ενημερώνεται ανά πάσα στιγμή μέσω της τεχνολογίας SMS ή MMS με τα GSM Modems. Άλλες φωτεινές ενδείξεις ειδοποίησης είναι, τέλος, οι φάροι, οι προβολείς κ.α. . Επισημαίνεται και πάλι ότι αυτό που πρέπει να προηγηθεί πριν την εγκατάσταση ενός συστήματος ασφαλείας είναι η μελέτη του προς φύλαξη ή έλεγχο χώρου. Οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σήμερα σε αυτό τον τομέα έχουν να προτείνουν πλήθος λύσεων για κάθε περίπτωση, ενώ αναλαμβάνουν και τον έλεγχο λειτουργίας μετά την πώληση, καθώς και τη συντήρηση των συστημάτων.


Πηγή : www.electrologos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου